Bereid nu vast je personeelsplanning in 2021 voor met deze eindejaarstips van Skednet! Dan kun je straks, ondanks de bijzondere omstandigheden, toch met een robuust personeelsrooster het nieuwe jaar in.
1.Loonkostenvoordeel checken
Het loont de moeite om te checken of je volgend jaar medewerkers in dienst hebt, die onder de Wet Tegemoetkomingen loondomein (Wtl) vallen. Mogelijk kun je een van de drie tegemoetkomingen voor werkgevers ontvangen. De wet is er om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden. “De Wtl vervangt de premiekortingen arbeidsgehandicapte werknemer en oudere werknemer door het loonkostenvoordeel (LKV) voor deze groepen. Daarnaast bestaat de Wtl uit het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV”, aldus het UWV. Bij het UWV kun je checken of je bedrijf in aanmerking komt voor deze tegemoetkomingen.
2.Verwerk de verhoging van het minimumloon
Per 1 januari 2021 stijgt het wettelijk minimumloon. Dit wordt voor werknemers van 21 jaar en ouder bij een volledig dienstverband € 1.684,80 per maand (bruto). Zorg er dus voor, dat je deze stijging meeneemt in het berekenen van de loonkosten bij het maken van je personeelsrooster. Via de tool van Skednet is dit snel en eenvoudig te realiseren. Door het minimumloon daar eenmalig aan te passen, heb je direct de loonkosten per uur op een rijtje. Kijk voor alle wetswijzigingen op HR-gebied per 1 januari 2021 op deze site.
3.Vraag BIK aan bij investering
Om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden, heeft de overheid de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) in het leven geroepen. Als je als ondernemer een investering doet (bijvoorbeeld een nieuwe machine of een computerprogramma), dan kun je (onder bepaalde voorwaarden) een korting verrekenen via de loonheffing, tot 3,9%. Voor ondernemers met medewerkers in dienst kan dit dus een hele mooie gelegenheid zijn om, naast regelingen als de NOW, de loonkosten omlaag te brengen.
Opsteker voor horecabranche: cao verlengd onder zelfde voorwaarden
Tot slot een opsteker voor de horecabranche: de vakbonden en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn overeengekomen om de horeca-cao met een jaar te verlengen onder dezelfde voorwaarden. Dit betekent dus voor ondernemers in de horecabranche, dat zij in hun personeelsplanningen geen aanpassingen hoeven te doen wat betreft de arbeidsvoorwaarden voor het nieuwe jaar. De cao loopt van 1 januari 2021 t/m 31 december 2021. Let op: de enige wijziging die je dus als horeca-ondernemer nog wel moet doen, is het aanpassen van het wettelijk minimumloon, dat per 1 januari aanstaande omhoog gaat, zie punt 3. Maar dat is met een app als Skednet snel geregeld!
Hulp nodig?
Kun je nog wel wat hulp gebruiken om je personeelsplanning voor te bereiden op het nieuwe jaar na deze eindejaarstips? Aarzel niet om dan contact op te nemen met ons!