Op dinsdag 18 augustus gaven premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie over de coronacrisis. Wat zijn de belangrijkste punten uit deze persconferentie voor de werkvloer? En hoe verwerk je als bedrijf of als instelling deze nieuwste coronamaatregelen in je personeelsrooster? Skednet geeft je tips!

De nieuwste coronamaatregelen

1.Blijf ook na 1 september zo veel mogelijk thuiswerken

Het kabinet raadt aan om ook na 1 september zo veel mogelijk thuis te blijven werken. Dit advies is al sinds medio maart van kracht. Het kabinet ziet deze maatregel als een van de meest effectieve en heeft hem daarom verlengd na 1 september.

Effect op rooster

Dit betekent dus, dat je in je personeelsplanning langer rekening moet houden met beperkte bezetting op je kantoor. Informeer je medewerkers snel en duidelijk over de gevolgen voor jullie bedrijfsvoering. Dit kun je goed communiceren aan je medewerkers via onze tool: je bereikt je medewerkers heel direct via hun smartphone. Breng nu ook de beschikbaarheid van je medewerkers voor de komende tijd in kaart en maak een capaciteitsplanning. Met Skednet creëer je dit beschikbaarheidsoverzicht snel, ook als je personeel over meerdere vestigingen moet inplannen.

Als je vanwege onmisbare dienstverlening altijd mensen op kantoor moet inroosteren, kun je er voor kiezen om twee teams te maken, die elkaar afwisselen op kantoor. Zo zijn er altijd mensen beschikbaar, ook als er toch onverhoopt medewerkers besmet raken. In Skednet kun je heel eenvoudig deze strategie doorvoeren. Kijk ook eens bij de tips die we eerder gaven voor de horecabranche, voor meer slimme oplossingen met Skednet.

2. Thuisquarantaine naar 10 dagen

Ben je in contact geweest met een persoon die corona heeft, of kom je terug van (vakantie) uit een land waar het reisadvies op code oranje staat vanwege COVID-19, dan moet je voortaan 10 dagen in thuisquarantaine. Dit was voorheen 14 dagen.

Effect op rooster

Nu de vakanties in heel het land bijna zijn afgerond, zullen er verschillende medewerkers in je organisatie zijn, die uit een land terugkeren dat code oranje of rood heeft vanwege corona. Zij moeten dus in quarantaine voor zij weer veilig de werkvloer op kunnen. Het lichtpuntje hier is dat deze thuisquarantaine verkort is. Dit is niet alleen prettig voor de medewerker, maar maakt het ook eenvoudiger voor werkgevers om de planningen rond te krijgen. Inventariseer zo snel mogelijk wie van je medewerkers nog in quarantaine moet. Pas hier je beschikbaarheidsoverzicht op aan. Als je in een online tool als Skednet werkt, kan dit als gezegd heel eenvoudig.

Als werkgever is het ook van belang te kijken of de code oranje of rood al bekend was bij vertrek naar de vakantiebestemming: dan is het mogelijk dat de werkgever niet verplicht is om loon door te betalen tijdens de thuisquarantaine van de medewerker. Check hiervoor goed de regels bij de overheid.

Alle overheidsadviezen

Afgezien van deze maatregelen die de werkvloer direct raken, benadrukte het kabinet op 18 augustus het belang van testen bij klachten en het beperken van thuisfeestjes tot maximaal 6 gasten. Alle adviezen en de nieuwste coronamaatregelen uit de persconferentie kun je hier rustig nalezen.

Vragen?

Wil je meer weten over de gevolgen van de nieuwste coronamaatregelen voor je personeelsplanning? Aarzel niet om dan contact op te nemen met Skednet!