Sinds 11 mei mogen diverse sectoren langzaam hun deuren weer openen, onder strikte voorwaardes om besmetting met corona tegen te gaan. Dit geldt voor contactberoepen zoals kappers, het lager onderwijs en bibliotheken. Voor de horeca gloren er vanaf 1 juni weer hoopvolle perspectieven. Wat verandert er voor deze branche en hoe kun je als ondernemer je personeelsplanning in de horeca op deze nieuwe maatregelen aanpassen? Skednet geeft je tips!
Regels voor horeca vanaf 1 juni
Het goede nieuws is dus: vanaf 1 juni gaat de boel langzaam weer van het slot in de horeca! Dan mogen terrassen weer open, als gasten tenminste aan tafel zitten en er 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Ook bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen binnen open. Hierbij gelden er drie belangrijke voorwaarden: je mag een maximum van 30 personen en 1,5 meter afstand (voor bioscopen geldt het maximum van 30 per zaal) binnenlaten, deze bezoekers moeten reserveren of zich aanmelden en vooraf vindt er een check plaats om in te schatten of er risico’s zijn.
Protocol
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een protocol opgestuurd om horecaondernemers te helpen deze maatregelen handen en voeten te geven. Houd er rekening mee, dat dit document een advies is en dat het geen wettelijke status heeft. Bepalingen in landelijke wetten en lokale noodverordeningen gaan dus voor dit protocol. Een van de belangrijkste adviezen in het protocol is om niet meer dan 4 mensen aan een tafeltje te plaatsen, of aan de bar. Bediening aan tafel mag, maar alleen als er een controlegesprek met gasten is geweest. Ook raadt de KHN werkgevers aan om dagelijks een controlegesprek met medewerkers te hebben om gezondheidsrisico’s tegen te gaan. Lees hier de details.
Hoe pak je je personeelsplanning in de horeca praktisch aan?
Als je kijkt naar de wettelijke (noodzakelijke!) maatregelen en het protocol dat de KHN voorstelt, is het dus wel lastiger om een goede omzet te halen en een efficiënte personeelsplanning te maken. Skednet heeft hier een paar tips voor je om je personeelsplanning in je horecaonderneming goed in te richten.
1. Online roosteren
Zorg voor digitale roosters en maak ze online beschikbaar. Ook voor corona was een digitaal toegankelijk rooster al handig voor planner én medewerkers, maar het nut hiervan is nu helemaal duidelijk. Met de planningstool van Skednet heb je dit in no time geregeld: je personeelsplanning is zo altijd en overal beschikbaar voor alle gebruikers.
2. Informeer personeel over regels en breng personele beschikbaarheid in kaart
Zorg ervoor, dat je personeel de wettelijke regels ook kent en wees duidelijk over de maatregelen die jij in je café, restaurant of op je terras neemt. In de webapp van Skednet kun je deze info delen via het nieuwsportaal en dus heel makkelijk met je medewerkers delen. Zo hebben zij altijd de benodigde info op dezelfde plek als hun rooster beschikbaar, wat het navolgen van de regels stimuleert. De coronamaatregelen zijn bedoeld om de risico’s op besmetting te verminderen, maar deze risico’s zijn natuurlijk niet tot nul terug te brengen, zeker niet in een branche als de horeca. Dit kan betekenen, dat er medewerkers zijn voor wie risico’s nog te groot zijn door eigen gezondheid of thuisomstandigheden. Breng dus de beschikbaarheid van je medewerkers in kaart en verwerk dit in je online planning. Met Skednet creëer je dit beschikbaarheidsoverzicht snel, ook als je personeel over meerdere vestigingen moet inplannen. Ook kun je snel zien wat de kostenverschillen zijn tussen de verschillende medewerkers in Skednet. Dit kan je helpen om onder deze omstandigheden zo rendabel mogelijk je zaak op te starten.
3. Plan in op basis van regels
Maak een capaciteitsroosters van gasten op basis van de geldende coronamaatregelen voor de horeca. Hoeveel gasten kun je kwijt op jouw openingstijden? Je hebt nu een digitale roostertool, je weet wie wanneer inzetbaar is, hoeveel gasten je kunt ontvangen en welke personele kosten daaraan verbonden zijn. Nu kun je je personeelsplanning af gaan maken en mensen concreet inroosteren. Met Skednet kan dit snel, waardoor het rooster ook direct inzichtelijk is voor de medewerkers. Bovendien kun je in Skednet je medewerkers ook betrekken bij het planproces. Zij kunnen bijvoorbeeld onderling diensten ruilen, wat de ondernemer tijd en gedoe scheelt. Vergeet ook niet reservecapaciteit in te bouwen, voor het geval medewerkers toch uitvallen door ziekte.
4. Evalueer snel en pas aan
Pak snel na 1 juni wat tijd om de personeelsplanning aan te passen op de nieuwe realiteit. Zijn er voldoende mensen om aan alle eisen te voldoen? Rijzen de personeelskosten hierdoor niet de pan uit? In Skednet kun je razendsnel overzicht krijgen van kosten per uur, verwerkt in goede rapportages. Dit maakt het makkelijker om je personeelsplanning bij te sturen in onze nieuwe -anderhalvemetersamenleving.
Vragen?
Kun je wel wat hulp gebruiken als ondernemer bij het inplannen van de je medewerkers na 1 juni? Meer tips nodig voor je personeelsplanning in de horeca? Aarzel niet om dan contact op te nemen met Skednet!