Veel ondernemers willen graag hun personeel inzetbaar houden zeker ook in de drukke decembermaand en zitten met veel vragen over de inzet van sneltesten. Hoe werkt het? En mag je deze überhaupt afnemen bij je personeel, verplicht stellen? Kunnen sneltesten helpen bij het maken van je personeelsplanning? Skednet gaat hier op deze vragen in.

Sneltesten versus PCR-testen

Het RIVM test met PCR-testen. De PCR-test toont specifiek het nieuwe coronavirus aan en is de meestgebruikte en meest betrouwbare test. Om deze test te krijgen, moet je naar een GGD-locatie of een ziekenhuis. De uitslag krijg je 24 tot 48 uur na de monsterafname. Sneltesten worden aangeboden door commerciële partijen. Zij maken gebruik van een antigeentest. De antigeentest toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Het grote voordeel is, dat je al na een kwartier de uitslag weet. Probleem bij deze is wel, dat de uitslagen niet zo betrouwbaar zijn als de PCR-testen, omdat ze minder gevoelig zijn. Als je dus (nog) niet zo veel antistoffen in je lichaam hebt, dan kun je een negatieve uitslag krijgen, terwijl je wel besmet bent met corona.

Als je dus bijvoorbeeld een bedrijf in de retail of horeca hebt en je wilt er graag voor zorgen dat in de drukte voor en rond de feestdagen je personeel zo goed mogelijk inzetbaar is, dan kunnen sneltesten een oplossing bieden door de snelheid waarmee de uitslag bekend wordt. Maar er zijn ook een aantal zaken om rekening mee te houden.

Privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens is er helder over: “Als werkgever mag u geen medische gegevens van uw personeel verwerken. U mag uw werknemers dus niet vragen naar hun gezondheid of een test afnemen ter controle”. Officieel mag je dus je medewerkers niet verplichten om een sneltest af te nemen. Wat wel mag, is hen vragen een sneltest te doen op basis van vrijwilligheid. Sommige bedrijven passen dit al toe, zoals bepaalde supermarktketens.

Betrouwbaarheid

Ook de betrouwbaarheid van de aanbieder van de test en de test zelf kan een risicofactor vormen. In deze moeilijke tijden grijpen veel commerciële bureaus hun kans en bieden sneltesten aan. Soms houden deze bedrijven zich niet helemaal aan de regels, waardoor de betrouwbaarheid van de uitslag kleiner wordt. Ook zijn soms de door hen gebruikte testen niet getest en gevalideerd door het RIVM en de GGD. Kies dus een aanbieder die gebruik maakt van een van de vijf gevalideerde sneltesten.

Sneltest en personeelsplanning: een goede combinatie?

Kijkend naar bovenstaande, zijn er zeker voordelen aan het gebruik van sneltesten om je personeelsplanning goed rond te krijgen in deze periode. Houd er dus wel rekening mee dat de testen niet 100% betrouwbaar zijn, zeker niet voor langere periodes. Zorg er ook voor dat je de afname van een sneltest niet verplicht stelt in je organisatie, want dat is niet toegestaan in verband met privacywetgeving. En kies een betrouwbare leverancier en tester uit.

Op deze manier kunnen sneltesten bijdragen aan het rondmaken van je personeelsplanning de komende tijd. En met de online tool voor personeelsplanning van Skednet kun je constant en snel de personele bezetting verwerken en aanpassen.

Vragen?

Heb je vragen over de voordelen van de online tool voor personeelsplanning van Skednet? Aarzel niet om dan contact op te nemen met ons!

Bron afbeelding: Abbott