De Nederlandse overheid heeft op 20 april de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Op 26 en 28 april zijn de eerste stappen gezet. Op 19 mei volgt de tweede stap.  Wat houden die versoepelingen in voor branches als de horeca, de retail en het onderwijs en welke kansen bieden ze? Lees hier meer.

Stap 1

De versoepelingen op 26 en 28 april vormen de eerste stap in het openingsplan van de overheid voor de samenleving. De eerste maatregel geldt het hoger onderwijs. Vanaf maandag 26 april mochten universiteiten en hogescholen hun studenten weer 1 dag per week fysiek op locatie college geven. Uiteraard onder inachtneming van de nog steeds geldende basisregels, zoals 1,5 meter afstand houden tussen personen uit verschillende huishoudens.

Vanaf woensdag 28 april gelden er deze versoepelingen:

 • Einde aan de avondklok
 • Thuis mag je weer 2 personen ontvangen
 • Alle onderwijsniveaus mogen weer les geven op externe locaties. Ook openen bibliotheken van middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs weer voor zelfstudie
 • Terrassen mogen buiten open tussen 12.00 uur en 18.00 uur, onder voorwaarden
 • Winkels en markten mogen open zonder afspraak
 • Theorie-examens voor het besturen van een voertuig mogen weer worden afgenomen
 • Bij uitvaarten mogen voortaan 100 mensen aanwezig zijn (i.p.v. 50)

Stap 2

Er is een daling zichtbaar in de besmettingscijfers, dus als de cijfers goed blijven, dan gaat stap 2 in op woensdag 19 mei. Onder deze stap mag het volgende weer, onder voorwaarden:

 • Binnen sporten mag weer, in bijvoorbeeld sportscholen en zwembaden
 • Buiten sporten in groepen van maximaal 30 personen
 • Recreatie buiten zoals attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open.
 • Kunst- en cultuurbeoefening binnen mag weer, bijvoorbeeld muziekles
 • Kunst en cultuur op buitenlocaties mogen weer open, zoals openluchttheaters
 • Verhuurlocaties voor recreatieve activiteiten buiten mogen open. Je kunt dus weer bijvoorbeeld een kano huren.
 • Buitenterrassen mogen langer open, van 06.00 tot 20.00 uur. Alle voorwaarden blijven gelden.
 • Alle contactberoepen zijn toegestaan

Versoepelingen bieden kansen

Voor de horeca en de retail bieden de versoepelingen duidelijk kansen op meer omzet. Voor winkels gelden natuurlijk nog zeker restricties, zoals 1 klant per 25 m2 voor grote warenhuizen, maar klanten kunnen weer spontaan naar hun winkel komen. Dit levert weer meer klanten op dan tijdens de verplichte winkelafspraak. Voor de horeca betekent de opening van de terrassen in veel gevallen de eerste omzet in tijden. Er zijn zeker nog tal van beperkende voorwaarden, zoals verplichte reservering van een tafel voor maximaal 2 personen en een maximum van 50 personen voor het hele terras, maar het is een eerste stap. Sommige gemeentes zoals Krimpen probeert horeca-ondernemers nog meer tegemoet te komen door leges niet te heffen en door het terrasseizoen te verlengen. En als de tweede stap doorgaat, dan biedt de verruiming van de openingstijden zeker kansen voor meer omzet.

De maatregelen en acties van gemeentes als Krimpen bieden dus kansen aan ondernemers om weer omzet te draaien en hun personeel in te zetten. Dit brengt ook weer nieuwe roosteruitdagingen met zich mee, zeker in de horeca. Hier is een groot deel van het personeel terecht gekomen in een andere branche. Menig horeca-ondernemer vreest nu dat dat personeel niet snel zal terugkeren en vreest voor personeelstekort. Maak dus zo snel mogelijk uw personeelsrooster rond met behulp van een roosterprogramma als Skednet. Anticipeer hierbij ook op komende versoepelingen, wat in het programma van Skednet goed kan, per week of per maand.

Meer weten?
Wil je graag meer weten over de effecten van de versoepelingen op je personeelsplanning of tips om hier slim op in te spelen? Aarzel niet om dan contact op te nemen met ons!